Uitvaartverzekering Vergelijken

Uitvaartverzekering vergelijken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is zeker aan te raden. Immers, het maakt dat je de goedkoopste uitvaartverzekering vindt die het beste aansluit bij jouw wensen.

Voordat je aan de slag gaat met het vergelijken van de verschillende uitvaartverzekeringen, moet je met een aantal zaken rekening houden. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet. 

Waarom uitvaartverzekeringen vergelijken?

Op de vraag “waarom zou ik de moeite nemen om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken?” zijn meerdere antwoorden te geven. Ten eerste moet het belang van een goede uitvaartverzekering niet worden onderschat. Met een verzekering wordt namelijk een hoop regelwerk uit handen genomen. Daarnaast worden nabestaanden dankzij een uitvaartpolis niet geconfronteerd met de rekening van de uitvaart. Ten tweede zijn er dusdanig veel verschillende uitvaartverzekeringen, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Zo zijn er verschillende soorten polissen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ook er is flinke variatie op gebied van dekking, premie, voorwaarden en looptijd. Door de uiteenlopende polissen met elkaar te vergelijken vind je de voordeligste uitvaartverzekering die aan al je verwachtingen voldoet. Ten slotte zorgt het vergelijken van uitvaartpolissen ervoor dat je alvast nadenkt over wat je wensen zijn. 

Goedkope uitvaartverzekering

Natuurlijk wil je een goedkope uitvaartverzekering die alle kosten van de uitvaart dekt. Echter, dit is waar veel mensen een cruciale fout maken. Zij staren zich namelijk blind op de hoogte van de premie. Dit terwijl de voorwaarden van een uitvaartverzekering minstens net zo belangrijk zijn. Daarom is het verstandiger om de voorwaarden van de uitvaartverzekeringen te vergelijken en vervolgens op zoek te gaan naar de goedkoopste.

Uitvaartverzekeringen vergelijken in 5 stappen

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is in veel opzichten verstandig. Maar met welke zaken moet je allemaal rekening houden?  Door de hieronder beschreven stappen te volgen, vind je vanzelf de passende uitvaartpolis.  

1. Kapitaalverzekering, Pure naturaverzekering, natura sommenverzekering of combinatieverzekering? 

Als eerst moet er worden gekeken naar het type uitvaartpolis dat het beste aansluit bij jouw wensen. Er zijn namelijk verschillende verzekeringen, elk met zijn eigen voordelen, nadelen en voorwaarden. Doorgaans heb je de keuze uit vier soorten uitvaartverzekering: 

  • kapitaalverzekering
  • pure naturaverzekering
  • natura sommenverzekering
  • combinatieverzekering

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een verzekering waarbij de verzekeraar bij overlijden van de verzekerde een vast geldbedrag uitkeert aan de nabestaanden. Vervolgens kunnen de nabestaanden dit bedrag gebruiken om de kosten van de uitvaart te dekken. Echter, hier zijn zij niet toe verplicht. Het uitgekeerde bedrag mag door de nabestaanden vrij worden gebruikt. In sommige gevallen wordt het geldbedrag — naar wens van de overledene — gedoneerd aan een goed doel. Ook wordt het soms gebruikt voor een vakantie met de familie.

Vergelijk je de kapitaalverzekering met andere uitvaartverzekeringen, dan heeft deze keuzevrijheid zowel voor- als nadelen. Enerzijds is het hartstikke fijn dat de nabestaanden complete keuzevrijheid hebben. Anderzijds kan dit vervelend zijn. Bijvoorbeeld wanneer (sommige) nabestaanden het bedrag aan iets anders besteden dan waar het oorspronkelijk voor was bedoeld. Daarnaast gaat een kapitaalverzekering vaak gepaard met een hogere maandelijkse premie. 

Pure naturaverzekering

Bij een naturaverzekering ontvangt de verzorger van de uitvaart geld van de verzekeraar om de uitvaart te regelen. Dit in tegenstelling tot een kapitaalverzekering, waarbij de nabestaanden het bedrag ontvangen. Bij een pure naturaverzekering wordt voor het aangaan van de verzekering bepaald welke kosten worden gedekt. Ben je geïnteresseerd in een pure naturaverzekering, dan is het belangrijk dat je bepaalt welke diensten je wilt laten verzekeren. De verzekeraar helpt hierbij.

Zo zijn er standaard pakketten aan producten en diensten. Denk hierbij aan diensten zoals verzorging en vervoer van de overledene, persoonlijke begeleiding voor de nabestaanden en wettelijke formaliteiten. Hiernaast kan de verzekerde het standaard pakket uitbreiden. Dit brengt wel een hogere premie met zich mee. Een voordeel van een naturaverzekering is dat de nabestaanden nooit geconfronteerd worden met de rekening van de uitvaart. Bovendien is de dekking van een natura uitvaartpolis waardevast, waardoor het risico van een duurdere uitvaart bij de verzekeraar ligt. Aan de andere kant biedt een naturapolis minder keuzevrijheid qua diensten en uitvaartverzorgers. 

Natura sommenverzekering

Een natura sommen- uitvaartverzekering kun je vergelijken met de eerder genoemde kapitaalverzekering. Er is echter één groot verschil. Bij een natura sommenverzekering mag het bedrag alleen worden besteed aan de uitvaart. De nabestaanden kiezen zelf wie de uitvaart zal verzorgen en waar het geld allemaal voor wordt gebruikt. Het enige vereiste is dat zij het geld besteden aan diensten die gerelateerd zijn aan de uitvaart. Dit moeten zij ook kunnen aantonen, bijvoorbeeld met bewaarde facturen.

Bij een natura sommenverzekering wordt het uitgekeerde bedrag altijd gebruikt om de te uitvaart te dekken, zonder in te boeten op gebied van keuzevrijheid. Dit heeft ook een keerzijde. Zo is het niet mogelijk om een deel van het geld te besteden aan andere zaken, terwijl dit in sommige situaties wel wenselijk is. Bovendien is het lastig om in te schatten of het verzekerde bedrag genoeg is, waardoor er een risico op onderverzekering ontstaat. Dit kan worden verholpen door te kiezen voor een uitvaartverzekering met indexatie. 

Combinatieverzekering

Een combinatiepolis combineert twee soorten verzekeringen. Bij een combinatieverzekering bestaat de verzekering deels uit een standaard pakket van diensten en deels uit een geldbedrag dat uitgekeerd wordt aan de nabestaanden. Dit biedt maximale keuzevrijheid, aangezien je zelf bepaalt in hoeverre de verzekering natura, kapitaal- of sommen is. Onthoud wel dat aan elke gekozen combinatie ook nadelen kleven. Het vergelijken van een combinatieverzekering met andere uitvaartverzekeringen is lastig, aangezien er uiteenlopende combinatieverzekeringen mogelijk zijn. 

2. De dekking bepalen

Na het vergelijken van de voor- en nadelen van de verschillende soorten uitvaartverzekeringen, kun je kijken naar de dekking van de verzekering. Dit heeft betrekking op het bedrag dat de verzekeraar uitkeert bij overlijden van de verzekerde. Daarom is het verstandig om een schatting te maken van de kosten van de door jou gewenste uitvaart. Zo voorkom je dat je onderverzekerd raakt of juist te veel premie betaalt. 

Dit is in mindere mate aan de orde als je hebt gekozen voor een naturaverzekering. Dan wordt er namelijk niet gekeken naar de kosten, maar naar de diensten. Voordat je de verzekering afsluit, bepaal je welke uitvaartdiensten je wilt laten verzekeren. Op basis hiervan stelt de verzekeraar de premie vast

3. Looptijd vaststellen

Wanneer je uitvaartverzekeringen vergelijkt, moet er ook worden gekeken naar de looptijd. Met looptijd wordt de periode waarover je premie aan de uitvaartverzekeraar betaalt bedoeld. Maar let op: de looptijd van een uitvaartpolis zegt niets over hoe lang je verzekerd bent. Stel bijvoorbeeld dat je na het vergelijken uitkomt op een uitvaartverzekering met een looptijd van 10 jaar. Dan ben je na 10e jaar klaar met het betalen van premie, maar ook nog steeds nog steeds verzekerd. Doorgaans kun je kiezen uit een looptijd van 10, 20 of 30 jaar. Daarnaast kan er worden gekozen voor het betalen van premie tot een bepaalde leeftijd. 

4. ‘Indexatie’: wel of niet doen? 

Er wordt gesproken van indexatie wanneer de verzekeringspremie als gevolg van gestegen kosten wordt verhoogd. Aangezien de kosten van een gemiddelde uitvaart de komende jaren naar verwachting zullen stijgen, is het verstandig om te kiezen voor een uitvaartverzekering met indexatie. Zo voorkom je dat je onderverzekerd raakt. Dit is overigens niet aan de orde wanneer je hebt gekozen voor een naturaverzekering. In dat geval is een eventuele kostenstijging compleet voor rekening van de verzekeraar. 

5. Polis in de toekomst aanpassen

Wil je de optie behouden om de verzekering in de toekomst aan te passen? Kies dan voor een uitvaartverzekering waarbij de polis te wijzigen is. Let op: dit is niet bij elke verzekering het geval. 

6. Kinderen meeverzekeren soms mogelijk

Heb je kinderen? Ook dit is iets waar je rekening mee moeten houden wanneer je uitvaartverzekeringen gaat vergelijken. Bij veel verzekeraars kun je namelijk kinderen kosteloos meeverzekeren. Tot welke leeftijd dit geldt verschilt per verzekeraar. 

Wat bepaalt de premie van een uitvaartverzekering?

De hoogte van de premie is een van de doorslaggevende factoren bij het vergelijken en kiezen van een uitvaartverzekering. Maar weet je ook hoe deze premie tot stand komt? Doorgaans bepaalt de verzekeraar de premie op basis van vier factoren:

  • leeftijd
  • looptijd
  • uitgekeerd bedrag/dekking
  • voorwaarden

Leeftijd

Omdat de verzekeraar meer risico loopt met een ouder persoon, betaal je als ouder persoon meer premie. Anders gezegd, jongere mensen brengen minder risico met zich mee en kunnen zich daarom goedkoper verzekeren. 

Looptijd

Ook de looptijd van de uitvaartpolis speelt een rol. Bij het afsluiten van de uitvaartverzekering spreek je af tot wanneer je de premie betaalt. Dit is de looptijd van de verzekering. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de premie. Immers, bij een kortere looptijd moet in een kortere periode het verzekerde bedrag worden betaald. In sommige gevallen is het voordeliger om te kiezen voor een kortere looptijd en een iets hogere premie. 

Hoogte van uitgekeerd bedrag

Logischerwijze bepaalt de hoogte van het uit te keren bedrag ook de hoogte van de premie. Hoe hoger het uit te keren bedrag, hoe hoger de te betalen premie is. 

De voorwaarden

Een (erg) lage premie gaat vaak gepaard met andere voorwaarden. Deze kunnen op den duur voor een hogere premie zorgen. Een voorbeeld hiervan is een ingebouwde indexatie. 

Uitvaartverzekeraars vergelijken

Je kunt niet alleen de uitvaartverzekeringen zelf vergelijken, maar ook de verzekeraars. Elk van de verzekeraars heeft namelijk zijn eigen voorwaarden en regelingen. Zo heeft de ene verzekeraar een lagere maandelijkse premie maar meer bijkomende voorwaarden, en de ander weer een ruimere regeling met betrekking tot het meeverzekeren van kinderen.

Daarnaast zijn er verzekeraars die zich meer focussen op het verlenen van unieke nazorg aan nabestaanden. Ook is niet bij elke verzekeraar elk type uitvaartverzekering beschikbaar. Kortom, niet alleen het type uitvaartverzekering is belangrijk, maar ook de verzekeraar zelf. 

Uw uitvaartverzekering vergelijken?

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is belangrijker dan de meeste mensen zich realiseren. Neem je de tijd om verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken, dan vind je uiteindelijk de juiste uitvaartverzekering tegen de laagste premie. Door met de hierboven genoemde punten rekening te houden en de beschreven stappen te volgen vind je gemakkelijker de perfecte uitvaartverzekering. Wil je nu aan de slag gaan? Vergelijk hier de uitvaartverzekeringen en sluit je ideale uitvaartverzekering af!